Tasarımı Kaydet  Kapat
Nasıl Etkili Ders Çalışılır?
15 Eylül 2020

Nasıl Etkili Ders Çalışılır?


Nasıl Etkili Ders Çalışılır ?


Çalışmaya başlamadan önce kendinize hedef koymalısınız. Yapacağınız ve atacağınız her adım o hedefe yönelik olmalı. Örneğin bir yapışkan nota bu hayalinizi yazın ve duvarınıza yapıştırın, böylelikle hayaliniz hep gözünüzün önünde olur. 
Bir diğer önemli nokta ise gerçekçi olmak. Öğrenci, kendini ve yapabileceklerini bilip göz önüne alarak kendince bir program hazırlamalıdır. Saatlerce ve verimsiz çalışmaktansa, olabildiğince en verimli ve öz çalışmalısınız. Veya azar azar çalışmaya başlayıp, giderek veriminizi arttırabilirsiniz.

Ama her şey bir yana, önce kendinize uygun bir plan hazırlamalısınız. En basit ve sade bir planlamayla hedefinize adım adım ulaşabilirsiniz. Öte yandan, ders dinlerken -nereden olduğu fark etmez- not alın. Aldığınız her notun size bir getirisi mutlaka olur. Derste önemli yerleri vurgulu bir stille çizin veya yazın ki aklınızdan çıkmasın.

Bütün bu uygulamaları yaptıktan sonra aklınızda kalması için mutlaka tekrar yapın, böylece unuttuğunuz veya atladığınız yerlerin üstünden geçmiş olursunuz. Yaptığınız tekrarın üstüne bir de pekiştirmek için test çözerseniz konuyu iyice kavramış olursunuz.
Başka bir husus ise çalışma yeri ve düzeni. Ders çalışacağınız yerin ne çok sessiz ne de çok gürültülü olmaması gerekmekte. Çünkü sessiz ortamda çalışırken en ufak seste bile dikkatiniz dağılabilir. Aynı şekilde gürültülü ortam da öyle, fazla sesin olduğu yerde okuduğunuzu da yazdığınızı da anlamanız güçleşir. Bunun için çalıştığınız odanın camını açın, arada bir araba sesleri insan sesleri gelsin ve bu hususu yerine getirmiş olun.

Çalışma düzeninde ise okuldan eve gelince bir yapılacaklar listesi oluşturun, o gün ne yapacaksanız bir yere yazın ve teker teker uygulayın. Bu şekilde artık daha düzenli bir şekilde ders çalışabileceksiniz.

Peki hangi derse nasıl çalışılmalı?

Türkçe/Edebiyat;

Sınavlarda çıkan Türkçe sorularının çoğu okuduğunu anlama ve yorumlamaya dayalı sorulardan oluştuğundan kitap okuma alışkanlığı kazanılarak bol bol kitap okunmalıdır.
Her gün az da olsa özellikle paragraf soruları çözülmelidir. Bu konuda son 10 yılın çıkmış soruları çözülebilir.
Dilbilgisi ile ilgili bilgiye dayalı konular ayrıntılı olarak çalışılıp öğrenildikten sonra soru çözmeye başlanmalıdır. Konu bitmeden test çözülmemelidir.
Edebiyat soruları bilgiye dayalı olduğundan önce konu çalışılmalıdır. Edebiyat konuları çalışılırken farklı yazarlara ait türler okunarak bilgi dağarcığı geliştirilebilir. Aynı zamanda kitap özetleri ve biyografiler okumak, dönemlerin tarihsel özelliklerini irdelemek daha iyi bir şeklide kavramayı sağlayacaktır.

 

Tarih; 

Tarih neden-sonuç ilişkisine dayalı bir derstir. Tarihi olaylar arasındaki bağlantıyı merak etmek ve araştırmak, konuların öğrenilmesi için yararlı olacaktır. 
Tarih dersinde konuları küçük parçalara bölerek öğrenmek daha doğrudur.
Konulara çalışırken ya da ders esnasında mutlaka not tutulmalıdır. Ayrıca tarih dersi de not alınarak tekrar edilmelidir. 


Coğrafya; 

Coğrafya dersi, coğrafi olayların oluş biçimleri, doğa olayları, çevre gibi konuları ele alan bir derstir. Coğrafi bilgileri ezberlemek yerine merak ederek araştırmak, bilgilerin daha kalıcı olmasını sağlayacaktır.
Bu dersi çalışırken, harita kullanmak, resim ve videolardan yararlanmak oldukça etkilidir.


Matematik; 

Matematik soyut bir ders olduğundan öğrenciler tarafından zorlanılan bir derstir. Matematiğin temel kavramları, nedenleriyle ve sonuçlarıyla iyi öğrenilmelidir.
Özellikle konu çalışırken konunun mantığı, formülleri, kavramların tanımları iyi öğrenilmelidir. Çözümlü örnekler ve öğretmenin yapmış olduğu sorular üzerinden konunun mantığı kavranmalıdır.
Matematiği iyi öğrenmenin şartı konunun iyi kavranması ve ardından bol miktarda soru çözülmesidir.


Geometri;

Geometri sabır gerektiren ve hemen pes edilmemesi gereken bir derstir. Bu derse çalışırken önce bilgi eksikliği tamamlanmalıdır. Konuyla ilgili kavramlar ve kurallar iyi öğrenilmelidir.
Geometri konuları kısa olmakla beraber, bol soru çözerek geliştirilebilen bir derstir. Çözümlü örneklerden başlanarak kolaydan zora doğru bol soru çözümü yapılmalıdır.


Fizik; 

Fizik dersini iyi bir şekilde öğrenmenin ilk koşulu dersin derste öğrenilmesidir. Öğrenci ders anlatılırken çok iyi dinlemeli anlamadığı yerleri mutlaka sormalıdır.
Konu çalışırken ana başlık ve alt başlıklar iyi kavranmalıdır ardından konu düzenli tekrar ve soru çözümü ile pekiştirilmelidir.
Fizik dersi üç duyu organına hitap ettiği için çalışırken görme, duyma ve dokunma duyularından en az ikisi kullanılmalıdır.


Kimya; 

Kavramlar iyi anlaşılmalıdır. Formüller öğrenilmelidir. Bir konu öğrenilmeden diğer konuya geçilmemelidir.
Konular öğrenilirken formül kartları oluşturulabilir. Soru çözümü esnasında bu kartlardan yararlanılabilir, bol soru çözdükçe formüllerin öğrenildiğini göreceksiniz.


Biyoloji;

Biyoloji öğretmen eşliğinde çalışılması gereken bir derstir. Bu nedenle ders derste öğrenilmelidir. Öğrenci dersi dikkatle dinlemeli ve gerekli notları almalıdır.
Aksatmadan aynı gün tekrar yapılmalıdır. Konu testlerle pekiştirilmelidir. Biyoloji dersine çalışırken, resimler, şekiller, terimler kullanılmalıdır.
Biyoloji konuları ile ilgili belgesel ve görsel konu anlatımlarından yararlanmak öğrenmeyi kalıcı hale getirecektir. Biyoloji soruları bilgiyle birlikte yorum da gerektirdiğinden bol soru çözülerek yorum yeteneği kazanılmalıdır.


Felsefe; 

Felsefe soyut bir derstir. Felsefi disiplinleri ve o düşünürlerin görüşlerini bilmek gerekir.
Felsefi terminolojiye hakim olmak gerekir. Örneğin soru “Empirist bir filozof olan… “ diye başlarsa emprizmin ne olduğunu bilmeniz paragrafı doğru yorumlamamızda yardımcı olur.
Anlama, kavrama ve yorumlama becerilerinin geliştirilmesi için soru çözme üzerinde yoğunlaşmalıdır.


Yabancı Dil; 

Yabancı dil sınavlarında iki tür soru tipi vardır. Bunlardan birincisi dilbilgisi ve kelime bilgisi sorularıdır. Bu soruları yanıtlayabilmek için dilbilgisi kuralları ile bol miktarda kelimenin bilinmesi gerekir.
İlk defa öğrenilen kelimeler cümle içerisinde kullanılarak tekrar edildiğinde akılda kalması daha kolay olacaktır. Örneğin bir kelimeyi cümle içerisinde kullanıp bir kağıda yazabilir ve bu şekilde tekrar edebilirsiniz.
Anlama yönelik yorum sorularını yapabilmek için ise bol miktarda kelime çalışması yapmak ve kitap okumak gerekir. Özellikle çıkmış sorular olmak üzere bol soru çözün.


Sosyal Bilgiler;

Sosyal bilgiler dersi tarih, inkılap tarihi, coğrafya, vatandaşlık bilgileri ile din kültürü ve ahlak bilgisi bölümlerinden oluşmaktadır. Sosyal bilgiler dersi kolay öğrenilir düzenli olarak tekrar edilmediğinde ise çabuk unutulur.
Bu derse çalışırken önemli yerlerin altı çizilmeli, kısa notlar alınmalıdır. Olaylar arasında bağlantılar kurabilmek için özellikle tarihler not alınmalıdır.
Tarihi olaylar neden-sonuç ilişkisine dayanır. Bundan dolayı bir konu öğrenilmeden diğerine geçilmemelidir.


Fen Bilgisi;

Fen Bilgisi dersini en iyi şekilde öğrenebilmek için, dersi derste dinlemek çok önemlidir.
Ders esnasında etkili notlar tutulmalı, çözümlü örnekler deftere mutlaka yazılmalıdır. Çalışılan konu aynı gün içerisinde mutlaka tekrar edilmeli ve sorular çözülerek pekiştirilmelidir.
Soru çözümlerinde özellikle altı çizili olan kelimeler dikkatli bir şekilde okunmalıdır. Formülleri ezberlemek yerine sorular üstünde sık sık kullanarak hafızada kalıcılığı sağlanmalıdır.
Formül ve şekilleri yapışkanlı kâğıtlara yazarak odanıza asabilir böylece tekrar ederek daha kolay öğrenebilirsiniz.
 
 

Etiketler: Nasıl etkili ders çalışılır ders nasıl çalışılır  


Yeni Yorum Yaz
Oyla:

?