Tasarımı Kaydet  Kapat
Dikkat Dağınıklığı
17 Kasım 2020

Dikkat Dağınıklığı


Dikkat Dağınıklığı Nedir ?


Bir işe başlarsın ve kısa sürede onun bitirilmesi gerektiğine inanırsın. Bir adım atarsın ve sonra kendini büyük bir sorunun içerisinde bulursun. Birkaç dakika çalışırsın ve sonra biraz mola vereyim diyerek çalıştığından çok daha fazla vakti sosyal medyada gezerek harcarsın.
 
Hayatında belirttiğim gibi bir döngü varsa dikkat dağınıklığına sahipsin demektir. Dikkat dağınıklığı zamanını boşa harcamana ve son derece verimsiz vakit geçirmene neden olabilir. Hemen umutsuzluğa kapılmamalısın çünkü bu problemi yaşayan tek kişi sen değilsin.
 

1 - Hedeflerini Her Zaman Aklında Tut !


İsteğin ne olursa olsun odaklanmaya ihtiyacın vardır. Hedeflerini yerine getirebilmek için belirlediğin yolda ilerlemeye çalışmak için elinden geleni yapman gerekir. Ancak, en ihtiyaç duyduğun anda odaklanmayı başaramazsan belirlediğin hedefleri yerine getirmen mümkün olmayacaktır.
 
Dikkat dağınıklığının zıttı odaklanmaktır. İlk olarak neden odaklanmaya ihtiyaç duyduğuna karar vermelisin. Alanında çok iyi birisi olmak istiyor olabilirsin. Bir işi diğerlerine göre çok daha iyi yapmak istiyor olabilirsin.
 
 

2 - Karmaşıklığı Ortadan Kaldır !

 
Her gün yapman gereken düzinelerce işin varsa odaklanmak senin için hayaldir. Böylesi bir senaryoda odaklanmayı başarman oldukça zor olacağı için karmaşıklığı ortadan kaldırmalısın. Her bir işi temel düzeyde düşünüp azaltmaya çalışmalısın.
 
Standart kural gün içerisinde üç veya dört işe odaklanmaktır. Bu miktardan fazlası kaçınılmaz olarak dikkat dağınıklığı yaşamana sebebiyet verir. Yapmak istediğin her ne ise yavaş hareket etmek her zaman en idealidir çünkü hızlı hareket edersen gereğinden fazla yüke sahip olup enerjini düşürürsün.
 

3 - Erkenden Harakete Geç !

 
Karmaşıklığı ortadan kaldırıp günde üç veya dört işe odaklandığın zaman işlerin yetişebilmesi için çalışmaya erkenden başlaman gerekir. Erkenden uyanmalı ve kalktıktan sonra işleri nasıl yapacağını düşünmelisin. Bunun için uyanma, kahvaltı yapma ve işe koyulma arasında denge oluşturmalısın.
 
Bu başlangıçta seni oldukça zorlayabilir. Bir şeyler yapabilmek için doğru zamanın gelmesini beklersen dikkat dağınıklığını kendiliğinden davet etmiş olursun. Dikkat dağınıklığı devreye girdiğin zaman iradeni sekteye uğratır ve yapman gereken işler gecikmeye başlar.
 

4 - Bilmediklerini Es Geç !

 
Dikkat dağınıklığı konusunda problem yaşayan insanların çoğunda bir şeyleri takılı kalma vardır. Bir konuda bilgin yoksa onu es geçmelisin. Dikkatinin oraya doğru yönelmesine izin verirsen yapman gerekenlerden geri kalmaya başlarsın ve bu seni raydan çıkarır.
 
Bir şeyler yapmaya çalışırken başarılı bir biçimde yoluna devam edersen ihtiyaç duyduğun ivmeyi yakalayabilirsin. Bilmediklerini es geçip bildiklerine odaklanmak ve zor olan kısımları sona bırakmak iyi bir fikirdir. Dikkat dağınıklığının kurbanı olmak istemiyorsan buna dikkat etmelisin.
 

5 - İvmeye Önem Ver !


Bu ivmeyi istediğin her zaman yakalayamayacağını bilmelisin. Hedefin ne ise öncelikle bunun için gerekli olan işleri yerine getirmek için çaba göstermelisin. Bir başka ifadeyle, yazarlık yapmak istiyorsan her gün olmasa bile iki veya üç gün arayla bir şeyler yazmaya çalışmalısın.
 
İvme hedefleri yerine getirebilmek için yakalanması gereken önemli bir düzendir. Hedefleri gerçekleştirirken geride kalmak istemiyorsan ivme kaybetmemeye çalışmalısın. İhtiyacın olan sıkı düzeni oluşturup her zaman ileriye düşünmelisin.
 
 

6 - Uygulamalı Yöntemleri Dene !

 
Benim hayatımda dikkatimi dağıtacak çok fazla unsur var ama sürekli odaklanma problemi yaşayan birisi değilim. Gün içerisinde dikkatimi dağıtabilecek unsurları aşağıda paylaşıyorum. Bu listede yer alanları gözden geçirip kendi listeni oluşturmanı istiyorum.
 
Facebook – Facebook sürekli vakit geçirdiğim bir yer değil. Ben burayı genelde iletişim için kullanırım.

Etiketler: dikkat daginikligi dikkat daginikligi nedir  


Yeni Yorum Yaz
Oyla:

?