27 Ekim 2020
Eğitimde En İyi Öğrenme Yöntemi Nelerdir ?
Eğitimde En İyi Öğrenme Yöntemleri Nelerdir ?
Öğrenme; hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, bilgilerin yığılmasıdır. Öğrenme yöntemleri bir bakıma, bilgileri gruplayarak kategorize etmek demektir. Herhangi bir yöntemde öğrenmeye giden yol bol bol tekrar etmekten geçer. Bir de kolay yoldan öğrenme vardır. Öğrenme, çoğalarak devam eder. Bilgiyi sürekli bilgiye ekleyerek öğrenme devam etmektedir.
Öğrenmenin en iyi yollarından biri, öğrenilecek şeyi kişinin kendi dünya modeline uydurabilmesidir. Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, kendi temsil sisteminize göre öğrenme kodlamaları yapmayı unutmayın. Görsel biri, işitsel eğitim ve kodlamalarla çok da başarılı olamaz. Bilinen katı öğrenme modellerini uygulamak da çoğu zaman yarar sağlamaz. Öğrenmeyi her zaman eğlenceli hale getirin. Karakteriniz, öğrenme yönteminiz ne olursa olsun bilinçaltı eğlenceli öğrenmeye kayıtsız kalamaz. Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, öğrenme deneyimini hep neşeli ve hoş şeylerle ilişkilendirin.
Bir diğer etkili öğrenme yöntemi, başka birine öğrendiklerinizi anlatmaktır. Eğer anlatacak kimse bulamazsanız, hiç olmazsa kendi kendinize anlatın. Diyelim ki yeni bir konu okudunuz. Kitabı kapatın ve süreyi başlatın. O gün okuduklarınızı ya da kitabın tamamını anlatın. Bu aynı zamanda kendinizi ifade etmenizi de geliştiren bir süreçtir. En az 5 dakika anlatabilmeniz gerekir.
Tümevarım yöntemi, ayrıntıdan genele, parçadan bütüne doğru gitmektir. Yani, küçük parçaları birleştirerek bütüne doğru gitmektir. Amaç, “bütün” oluşturmaktır. Bütünü görmeye başladıkça durum netleşir. Parçalardan bütüne doğru gitmek için bütünü görmeniz yeterlidir. Çünkü parçaların bütüne ait olduğunu bilmeniz, doğru yolda olduğunuzun kanıtıdır. Parça parça öğrenmek bu yüzden, çoğu zaman daha kolaydır. Öncelikleri belirleyerek parçalamak daha kalıcı olabilir. Bir kelimeyi gördüğünüzde onu resmedebilirsiniz ve kodlayabilirsiniz. Bu bir tür, resim ve kelime arasında bağ kurmaktır ve bu bağı şifrelemektir.
Tümdengelim yöntemi, genelden özele, bütünden parçaya doğru gitmektir. Bir şeyi parçalarına ayırarak bütünden parçalara doğru gitmek demektir. Amaç parçalamaktır. Eğer bilgi yeterince büyükse, bu yöntem çok işinize yarayabilir. Tümdengelim yönetiminde, genelden detaylara doğru inmek gerekir. Ayrıntılara odaklanılır. Genelden ayrıntılara doğru inilir. Yani, kavanoza önce büyük taşlar, sonra da küçük taşlar konulur.
Yatay Öğrenme; bilgiyi çağrıştıracak başka bilgi ile değiştirmektir veya bilgiyi başka kaynaklardan teyit etmektir. Mesela okula her sabah otobüs ile gittiğinizi düşünelim. Eğer bir sabah dolmuş veya taksi ile giderseniz, bu aslında yatay açılımdır.
Etiketler: testasistan ögrenme yontemleri en iyi ogrenme yontemleri