Tasarımı Kaydet  Kapat
Ders Çalışırken Motive Olma Yöntemleri
15 Aralık 2020

Ders Çalışırken Motive Olma Yöntemleri


Ders Çalışmak İçin Motive Yöntemleri Nelerdir ?


Öncelikle ders çalışmanızın amacı ders çalışmak değildir. Ders çalışmak zaten bir hedef bile değildir. Ders çalışmak sadece sizi hedeflerinize götüren bir araçtır ve çalışmaya başlamak için öncelikle bir hedefiniz olmalıdır. Belli bir hedefiniz olmadan bu yola çıkarsanız bazı zorluklarla karşılaşma ihtimaliniz olabilir. Önce yapabileceğiniz şeyleri göz önüne alıp hedefinizi doğrulamanız gerek.
Hedefinizi belirledikten sonra sabit bir düzen ile çalışmaya rahatlıkla başlayabilirsiniz.
Düzenli çalışmamamızın ve işleri yarıda bırakmamızın nedeni emeklerimizin karşılığında anında ödül alamamanızdır. Diyelim 100 soru çözdünüz veya bir konu bitirdiniz, e peki sonra? Harcadığınız iki saat size ne kattı? Ne kadar geliştiniz?
Yoldan çıkmamak için zihninizin tek ihtiyacı olan şey ilerlediğinizi gösteren bir işaretin olmasıdır.
Mobil oyunların son yıllardaki hızlı yükselişine tanık olmuşsunuzdur. Bunun nedenlerinden bir tanesi yapımcıların oyunlardaki ödül sistemlerini suistimal etmeleridir. Oyuna girdiğiniz anda havai fişekler eşliğinde, özel eşyalar ve rengarenk sandıklar ile ödüllendirilirsiniz. Oyuna alışana kadar da bu ödül bombardımanı devam eder. Bir de bakmışız ki telefonun başında saatler geçmiş.
Ödül ve ilerleme odaklı olan biz insanlar yerinde saydığımıza inandığımız taktirde kılımızı bile kıpırdatmaya üşeniriz.
Çalışma ile hedefe ulaşma yolunda tek ihtiyacımız olan şey ise bize ilerlediğimizi söyleyecek göstergelerdir. Oyunlar ve uygulamalar bu ihtiyacı seviye ve tecrübe puanları ile karşılarken bu yöntemi gerçek hayatta uygulamak o kadar da kolay değildir.
 

Ders Çalışırken Müzik Dinlemenin Etkileri Nelerdir ?

 
Yapılan son araştırmalar her ne kadar müzik dinleyerek mi çalışmalı, yoksa tamamen sessiz bir ortam mı tercih edilmeli sorusunu yanıtsız bırakıyor. Ancak birçok insan yine de hislerini dinleyip, sevdikleri müzik eşliğinde çalışmaya devam ediyorlar. Ders çalışırken müzik dinlemenin yararları olduğunu kesin olarak söyleyebiliriz.  
Peki ama müzik dinlerken neler oluyor? Vücutta ve zihinde ne gibi değişimler meydana geliyor? Sanırız öncelikle bu soruların yanıtlarını vermeliyiz. Ondan sonra zaten konu yeterince anlaşılacaktır.  
Yüksek tempolu bir müzik dinlediğimizde, nabız artıyor ve kalp atışları hızlanıyor. Düşük tempolu müzik de ise tam tersi oluyor. Kan basıncı azalıyor, kalp atışları yavaşlıyor ve normal seviyesine geriliyor.  
Hem müzik dinleyip, hem de dans ederseniz, vücut dopamin ve oksitosin adlı hormonları salgılıyor. Bu hormonlar, sinirler arasındaki iletişimi sağlıyor ve bazı duyguları harekete geçiriyor. Dopamin hormonu beyindeki ödüllendirme merkezi ile yakından ilişkili, yani vücut dopamin hormonu salgıladığında, beyindeki ödül merkezi hareket geçiyor ve melatonin hormonu salgılanmasını sağlıyor. Melatonin hormonu da mutluluk ve tatmin duygularının en üst düzeyde yaşanmasını sağlıyor. 
Müzik dinlerken ise beyin kortizol hormonunun salgılanmasını azaltıyor. Kortizol hormonu stres anında salgılanan ve bir tür sigorta mekanizmasının çalışmasını sağlayan bir hormondur. Bu sayede müzik dinlemek, stresi azaltır ve sizi pozitif yönde etkiler.
Küçük yaşlardan bu yana müzikle uğraşan insanların beyinleri daha gelişmiş oluyor. Nedeni ise beynin her iki lobunu birbirine bağlayan “Corpus callosum” adı verilen bölgenin gelişmesi ve daha büyük olmasıdır. Ayrıca sevilen bir müziğin dinlenmesi sırasında, beyincik adı verilen organ aktif hale geliyor. Duyguları ve yaratıcılığı yöneten bu organ, sevilen müzik sürekli olarak dinlendiğinde daha aktif oluyor.  
Ders çalışırken söz olmayan müziklerin dinlenmesi gerekiyor. Bunun nedeni sözlü müziklerin konsantrasyonu bozması. Rutin olarak hep aynı şekilde yapılan işlerde de sözlü müzik dinlenebiliyor. Mesela hareketli bir müzik dinlerken aynı anda bisiklet sürüyorsanız, müzik dinlemeyen birisine oranla, bisikleti daha hızlı sürebiliyorsunuz ve kontrol yeteneğiniz, hiç olmadığı kadar artıyor.  
Müziğin vücut üzerindeki etkileri olduğu kadar, insan ruhu üzerinde de etkileri var. Üstelik sandığımızdan daha fazla… 
Sevdiğimiz ve hareketli bir müzik dinlediğimizde, vücudumuzun ürperdiğini ve sanki şarj olmuş gibi bir karıncalanma hissettiğini birçok kişi belirtiyor. Eğer uzun süre hareketsiz kalmışsak, adeta uyuşan bedenimiz ve ruhumuz, müzikle bir anda canlanıyor. 

Etiketler: ders motive ders calisirken motive olma yöntemleri ders calisirken müzik dinleme müzik dinleme 


Yeni Yorum Yaz
Oyla:

?