20 Ekim 2020
Teknolojinin Eğitime Faydaları Nelerdir
Teknolojinin Eğitime Faydaları Nelerdir ?
Teknolojinin günümüzdeki yaygınlaşması ile birlikte son yıllarda hayatımızdaki önemi ve yeri de artış gösterdi. Artık hayatımızın her alanında yer alan teknoloji hayatlarımızı ciddi anlamda kolaylaştırdı. İhtiyaçlarımıza göre değişim gösteren teknoloji eğitim sistemimizde de önemli bir yere ulaştı ve artık tüm eğitim sistemlerinde teknoloji aktif rol oynamaya başladı. Eğitiminde teknolojikleşmesiyle birlikte zaman tasarrufu da sağlar olmamızın yanı sıra, her bilgiye anlık olarak ulaşma imkânı da sağlayabiliyoruz.
Teknoloji İle Eğitim Alanında Neler Yapılabilir ?
- Eğitici ve Öğretici Videolar
- Bulut Teknolojisi
- Web Tabanlı (Online) Eğitim
- Blog’lar
- Sosyal Medya
Eğitici ve Öğretici Videoları İstediğiniz Zaman Duraklatabilirsiniz
Teknolojinin eğitim alanında yaygınlaşmasıyla birlikte eğitimde birçok imkânda öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunuldu. Eğitici ve Öğretici videolar ile birçok platformdan birçok kullanıcı bu fırsatlardan yararlanabiliyor. Bunun yanı sıra anlaşılmayan bir yer olduğunda tekrardan aynı yeri defalarca izleyebilir veyahut başka bir kaynak videoya ulaşım sağlayabiliriz.
Bulut Teknolojisi ile Her Yerden Her Zaman Ulaşım İmkânı
Bulut teknolojisi ile bulut depolama denilen platformda dilediğiniz kadar bilgiyi saklayabilir ve dilediğiniz zaman bu bilgilere erişim sağlayabilirsiniz
Web Tabanlı Eğitim İle Özgür Öğrenme Ortamı
Web tabanlı eğitim, eğitimin internet veya web aracılığıyla herhangi bir teknolojik alet ile eğitimin verilmesidir. Çevrimiçi (Online) Eğitim, İnternet’e dayalı eğitim, internet destekli eğitim gibi aynı amaca hizmet eden kavramların oluşmasını sağladı. Online eğitimin kurumlarına her zaman ve her yerden erişilebilir. Bu eğitim yöntemi ile ilgili kâğıt işleri ortadan kaldırabilir.
Özet Olarak Teknolojinin Eğitime Faydaları İse Şu Şekilde;
- Zaman ve Mekân Kavramını Geliştirilme: Teknolojinin eğitime en önemli faydalarının başında öğrenmenin zaman ve mekân kısıtlaması olmadan gerçekleşmesini sağladı.
- Öğrenme ve Kavrama Derinliğine Sahip Olma: Öğrenciler, herhangi bir zamanda ve herhangi bir yerde web araçları ya da uygulamalar sayesinde kendileri sayesinde kendileri deneyimleyerek fikirlerini ve öğrenmelerini pekiştirebilir.
- Öğrenme, Öğretmeye Karşı: Öğrencilere öğretmek yerine, gerekli materyaller verilerek onların kendi kendilerine öğrenmeleri sağlanır. Bu sayede Öğretmenini fiziksel varlığı olmadan öğrenci ihtiyacı olan bilgiye ulaşma becerisi kazanır. Bu şekilde proje bazlı öğrenme yaklaşımları öğrencilerin daha çok ilgisini çeker.
- Öğrenciler Kendilerini Rahat İfade Edebilir: Öğrenciler teknolojiyi kullanarak birçok ara. Yardımıyla kendilerini ifade etme becerilerine sahip olurlar.
- Hızlı Öğrenme: Her insan birbirinden farklıdır. Bilgiyi farklı şekillerde, farklı durumlarda ve farklı hızlarda öğreniriz. Bilgi teknolojileri sayesinde sınıfta yavaş öğrendiğimiz zor dersleri tekrar edebilme ve nerde tıkandığımızı görebilme şansına erişiriz. Sınıf içinde zorlandığımız durumdan çıkarak bilgi teknolojileri sayesinde özel ders alıyormuşçasına daha hızlı ve kolay öğreniriz.
- Kalın ve Ağır Kitapları Taşımaya Son: Teknoloji kalın ve ağır çalışma kitapları ile ek çalışma materyallerini taşımaktan kurtarır. Bulut depolama sistemini kullanılarak, harici hard diskleri veya bellekleri taşımak çok daha hafiftir.
- Daha Az Maliyet: İnternet üzerinden açık, ücretsiz eğitim araçları sayesinde ek kaynaklar ve yardımcı kaynaklara bağımlılık azalır. Böylece hem daha fazla materyal kullanılabilir hem de daha fazla öğrenme ve pekiştirme sağlanmış olur.
Teknoloji Destekli Eğitim Yönelimleri Nelerdir ?
İnsanların ihtiyaçlarına göre değişen ve gelişen teknoloji eğitim sistemimizde de önemli bir yere ulaştı. Teknolojinin eğitim alanında kullanılmaya başlamasıyla teknoloji destekli birçok eğitim yöntemi geliştirildi. Bu yöntemler interaktif video, telekonferans sistemleri, bulut teknolojisi, sanal gerçeklik, Web tabanlı (Online) eğitim, çevrimiçi forumlar, Wiki’ler, Blog’lar (Weblog), sosyal ağ siteleri ve öğrenme yönetim sistemleri olarak sıralanabilir.
Teknolojinin Eğitime Başlıca Faydaları Nelerdir ?
Teknoloji hayatın her alanında olduğu gibi eğitimde de pek çok fayda ve kolaylık getirmiştir. Her şeyden önce eğitim daha az maliyetli ve herkes için ulaşılabilir olmuştur. Daha kişiye ve koşullarına özel olması sebebiyle de öğrenme hızını da arttırmıştır.
İnternetin Eğitime Katkısı Nedir ?
Web tabanlı eğitim, eğitimin internet veya web aracılığıyla bilgisayarla verilmesidir. İnternet ‘in eğitim amacıyla kullanılması Çevrimiçi (Online) Eğitim, İnternet ‘e Dayalı Eğitim, İnternet Destekli Eğitim ve Web Tabanlı Eğitim gibi aynı amaca hizmet eden kavramların oluşmasını sağlamıştır. Eğitim araçları ise ses, metin, video, grafik şeklinde değişime uğramış ve canlı ders olanakları ile de sanal sınıflar üzerinden eğitim her yerden ulaşılabilir hale gelmiştir.
Etiketler: teknolji teknlojinin egitime faydalari egitim teknoljinin eğitime faydası