Tasarımı Kaydet  Kapat
Üniversite Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler ?
13 Ekim 2020

Üniversite Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler ?


Üniversite Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler ?



Bir üniversitede ne aradığınızı bilirseniz, tercihiniz de kolaylaşır. Ayrıca barınma durumuna ve iş bulma imkânlarına da dikkat etmelisiniz.

Yapacağınız tercihlerdeki ayrıntılar, size yeni ufuklar açabileceği gibi hiç beklemediğiniz bir ortamla karşı karşıya kalmanıza da sebep olabilir. “Üniversite olsun da, neresi olursa olsun!” düşüncesi yanlış adımların atılmasını doğurur. Kaybedilen yıllar, sonradan gitmeyi arzuladığınız bölümleri kazanamama, sevilemeyen meslekler, önünüze çıkan maddî sıkıntılar üniversite hayatınızın da sonu olur.

 Bu nedenle tercih yapmadan önce kendinize bazı sorular sormalı ve bunların cevaplarını vermelisiniz.

 Bir üniversite değerlendirilirken şu soruların cevaplarını aramalısınız;

  • Bölüm bitirildiğinde istihdam imkânı nelerdir?
  • İl içi tercih yapılacaksa, seçilecek bölümler hangi ilçede öğrenim veriyor?
  • Üniversiteye ulaşım imkânları nasıl?
  • Öğretim kadrosu nasıl? Yatay geçiş (bölümler arası geçiş) ya da çift ana dal (2 bölümü aynı anda okumak) programları var mı?
  • Yabancı dile hazırlık programları var mı?
  • Barınma ve burs imkânı sağlanabiliyor mu?
  • Mezunlarına iş imkânı sağlamada ne derece etkili?

Bu ve bunun gibi sorular seçim yaparken ön planda olmalıdır.

Daha bilinçli tercih yapmak için tercih öncesi mutlaka ön hazırlık yapmak gerekiyor. Her sene tercih döneminde ön hazırlığı olmayan öğrenciler zaman darlığının da etkisi ile yanlış tercihlerde bulunabiliyorlar. Adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih etmek istediği programların bulunduğu üniversitelerin internet sayfasında yer alan bilgileri dikkatle incelemeleri, ilgili üniversitelerden ayrıntılı bilgi almaları yararlarına olacaktır. Bu konuda üniversitelerin broşürlerinden, daha önce yerleşmiş tanıdık öğrencilerden tavsiye alınarak, bilgi sahibi olunabilir.

Tercih sıralamanızı önce isteklerinize, sonra da bölümlerin geçen seneki başarı sıralamasına göre yapın. Üniversite tercihlerinin oluşturulmasında birinci belirleyici etken istekler olmalıdır. İsteklerin belirlenmesinde adayın kendini tanıması, yeteneklerini keşfetmesi, çalışmak istediği mesleğin özelliklerini bilmesi önemli olmaktadır.

Üniversite adayları tercih sürecinde bazen mesleklerin isimlerine aldanıp tercih yapıyor, bazen de doktorluk, mühendislik gibi toplumun daha çok saygı duyduğu ve rağbet ettiği meslekleri seçmeyi yeğliyor. Bazı adaylar da toplumun baskısından kurtulmak için üniversite olsun da hangisi olursa olsun düşüncesiyle tercih yapıyor.

Bu aşamada yapacağınız en büyük hata, “Neresi olursa olsun yerleşeyim!” düşüncesiyle hareket etmektir. Bu durum çoğu zaman istenmeyen bir bölüme zoraki gitmek ya da bir sene kaybetmek anlamına gelebiliyor.

Etiketler: universite sinav tyt ayt üniversite sinavi kpss matematik türkce 


Yeni Yorum Yaz
Oyla:

?